Backgrounds
Backgrounds

Friday, December 23, 2011

Tahniah!!

Tahniah kepada semua pelajar PMR tahun nie yg mndapat keputusan yg cermerlang, gemilang, dan terbilang...kepada mereka yg tidak mendapat keputusan yg memberangsngkan xpe2,,troskan usha anda kerana anda masih ada lg iaitu SPM...

Saturday, December 10, 2011

GERHANA BULAN

Penduduk di rantau Asia Tenggara termasuk Malaysia sekali lagi dapat menyaksikan fenomena gerhana bulan penuh malam ini. Bulan yang beredar dengan had laju relatif 1,800 kilometer sejam akan mula memasuki zon bayang luar bumi pada kira-kira pukul 7.33 malam. Bayang bumi akan mula menyentuh sisi sebelah kanan bulan tepat pukul 8.46 malam menandakan permulaan fasa gerhana bulan dan masa yang diambil oleh bayang gelap itu untuk menyapu keseluruhan muka bulan hanya 75 minit. Selepas itu bulan akan mengalami gerhana penuh selama kira-kira 48 minit, kelihatan seperti sebiji bola raksasa berwarna kuning tembaga kerana kesan serakan cahaya dari kawasan bayang luar.






Peringkat pertengahan gerhana penuh itu dihitung berlaku pada pukul 10.32 malam ketika ketiga-tiga jasad samawi iaitu bulan, bumi dan matahari berada dalam kedudukan satu garisan dan satu satah.
Ia juga menandakan fasa purnama Muharam 1433 Hijrah yang sama dengan kemuncak gerhana penuh dan jangkamasa bulan melewati kawasan bayang dalam bumi ialah selama tiga jam 22 minit sehingga gerhana berakhir pukul 12.18 pagi. Fenomena sama kali terakhir berlaku pada bulan Jun tahun lalu namun sedikit berbeza apabila ia dapat dilihat waktu siang berbanding malam pada malam ini. Solat sunat gerhana bulan di negara ini pula boleh dilakukan sebaik sahaja bayang bumi mula kelihatan di permukaan bulan iaitu kira-kira pukul 8.46 malam.

Antara bukti2 yg dapat ditunjukkan seperti berikut:---->


 4 biji telur bdiri sbb bersemangat menyambut kedatangan tuan gerhana bulan.. menurut tuan gerhana bulan, kedatangan beliau membuatkan benda hidup akan menjadi ringan akibat tarikan graviti beliau yg menarik cecair dr bumi.. secara teori kuning telur yg berat akan berada betul2 d bhgian bottom telur, cecair lain tertumpu bhgian atas dan cuma perlu cari titik pusat kstabilan telur.

Wednesday, November 30, 2011

Habis da!!

Wah best nya nak gtau kat korg yg boboi da ais belajaq da...tp bru abis dip la...2 pon sengsara gak ar nak abiskan...yg pling sengsara bila sem last2...ngan fyp la..tp alhamdulillah finish gak...sekarang masa untuk cuti!!!( org len da lama cuti da..)..hahahaahaha......ok nie xtau la bila lg bley nak updates blog lg coz adik ckp kat umah da xde internet coz modem terbakar...warghhhh!!!!xbest nye..tp apa nak buat...ok bye2 uolls semua....

Friday, November 25, 2011

Leamonade Mouth!

Salam kepada semua pembaca blog boboi nie...



hari nie boboi nak kongsi satu cerita yg boboi tgk td (kol 11pg). cerita pasal tajuk diatas. "Leamonade Mouth" yang dijadikan tajuk untuk satu cerita musical film berdasarkan buku nama sama dengan Mark Peter Hughes. Filem ini diarahkan oleh Patricia Riggin dan ditulis oleh Blair, April, dan bintang Bridgit Mendler, Adam Hicks, Hayley Kiyoko, Noami Scott dan Blake Michael. cerita ini mengisahkan lima orang pelajar yang ditahanan dan membentuk satu band music untuk diorg berdiri kerana kepercayaan mereka dan untuk mengatasi perjuangan mereka dan collective struggles.


xnk crita pnjang2. nak bley download sndri n tengok sendri..bru best ada fight...hahaha..nak tunjukkan kat korg karakter/pelakon dia...


Olivia White(Bridgit Mendler)


Wendell "Wen" (Adam Hicks)





Stella Yamaha (Hayley Kiyoko)


Mohini "Mo" (Naomi Scott)

Charlie (Black Michael)


hah nie la semua watak yang ada kat dlam cter 2...yg pling boboi suka Hayley Kiyoko...

ZAMAN DOLU-DOLU...

budak2 yg lahir pd thn 80/90an, mesti ingat mase skola rendah dulu: -
* kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
* RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....
* pakai... pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
... * main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
* pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
* cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
* bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.
* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
* jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.
jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita kawan2 pas r kt member2 korang.... mesti diorg tersengeh2 bace mende nih ^_^

arghhhh!!!!!!!

geram nye boboi..orang len da bley enjoy kat umah boboi lak tersangkut kat unikl msi nie...ngan fyp lg...kena la represented fyp balik...apa la panel nie...xyah bnyak komen la...klau nak ckp bnyak lg projek yg xcukup syarat nye tp kenapa projek kami gak yg kena???apa pasal diorang nye projek xkena???arghhhhh!!!gigit kamu panel!

sepatutnya da bley balek 25 nov tp panel plak xfree..yg free nye ari rabu bersamaan 30 Nov. lama 2 nak tggu..nie da la duet da xde nie.nak mkn megi pon xde..mkan la nasi bujang + nasi lebih..2 je yg mampu...

tp yg risau sampai sekarang bukan la fyp tp intra..mmber len da dpt pngilan dri syarikat2 yg diorang mnx tp ak??still xde jawapan lg..da bnyak da ak mnx tp xkan xde kot...hurmmmm...sabar je la...terasa lama giler kn boboi xupdates blog nie..bukan ap cuma malas + bz ngan final ngan fyp..hidup nie skrung x mcm dulu da..klau dulu siang berjaga malam tido tp boboi lak malam berjaga siang tido..warghhh!ap suda jd ni???

hurmmm..apa boleh buat,,sabar je la...

Monday, October 24, 2011

JANGAN SEKSA SAHABAT KITA....




apa yang SEKSA? inilah dilema kepada blogger yg jarang2 dihadapi dan kita sedari. dalam kita ngah mengejar glamoures dan kepuasan kepada diri kita bahwa kita xsedar yg kita ngah bg diorang terseksa. mybe sahabat kita..

Sedarkah wahai sahabat, dalam negara kita terlalu ramai pengguna internet? kita pula saban hari menhidangkan mereka dengan pelbagai info yg menarik, info yg up to dates setiap hari agar mereka tidak ketinggalan, dan pada masa dalam menghidangkan info kita suke menambah lauk pauk lg agak cerita itu nampak lebih menarik,,,TAPI,,,,, kita lupa yg kita sedang MENYEKSA mereka...

kamu semua rasa siapa yg kena SEKSA?
mereka adalh pengguna broadband atau nama manja "bb" yg ada limit acsess/ month....pengguna dial up,,,pengguna Wifi free,,,nak tau kenapa kita menyeksa? kita menyeksa mereka dengan Blog yang BERAT TAK HINGGAT!!!! penuh ngan mcm2 anime2, or cute icon, atau dlm bhasa kasarnye sampah sarap (bukan sampah sarap sngt pon)....

owh...KASIHANI la mereka...kita sebagai pengguna blog bertanggungjawab melaksanakan amanah ini. janganlah hanya ingin mengejar keglamoursan kita menyeksa mereka...jadi ingatlah wahai sahabat2 ku...xperlu la widget2 yg boleh menyerabutkan kepala urat otak kita nie,,,xperlu la banner2 yang sebesar kepal lutut korg tu...yang membuatkan ia menjadi lambat untuk loading..dan klau nak pasang lagu xyah la bukak speker sebesar-besar alam smpai ke planet pluto pon bley dgr...biar SIMPLE asal BERGAYA.....
kasihanilah mereka...

Saturday, October 22, 2011

IRAMA KINABALU JADI ACARA ANTARABANGSA

salam kepada semua pembaca...


hari nie boboi nak cerita kan ap yg boboi baca disurat khabar kosmo online. yg jadi perhatian boboi adalah tajuk diatas. kenapa? sebabnya boboi telah dilahirkan di Negeri Sabah Dibawah Bayu.


irama kinabalu adalah satu irama yg dinyanyikan oleh pelbagai suku kaum disabah samaada kaum kadazan dusun, murut n pelbagai lg. dan disabah juga ada sebanyak 30 kaum dan sebanyak 50 bahasa dan 80 dialek yang ada di sabah.


bak kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Masidi Manjun, irama kinabalu ini akan diadakan untuk dijadikan acara bertaraf antarabangsa. Tujuan nya untuk menaikan prestasi or produk untuk pelancongan baru yg dihasilkan melalui muzik di kaki Gunung Kinabalu.


tempat kelahiran ku. aku bangga dengan mu




klik di sini untuk pengetahuan lebih lanjut

KALAU LA BETOL.....

salam semua pembaca...

hari nie boboi nak critakan ampa semua tentang ak dan si dia..nama si dia ialah Siti Norlina Bte Ali.

Si Dia

SEMESTER 1

Gambar diatas inilah si dia. Cantek kan si dia nie. Cerita nya bermula bergini aku bertemu dengan dia pada hari oreintaasi di sebuah Unikl Malaysia Spanish Institute. Kami berada dalam satu kumpulan yg sama iaitu kumpulan 17. Kumpulan yg terakhir dan sangat terpinggir.hehe. Dan masa itulah kami berkenalan. Pada mulanya kami agak segan2.tp ak memberanikan diri untuk bercakap. dan ak yg start dulu perbicaraan bersama si dia.

ak: assalamualaikum. nak berkenalan bley?
dia: wasalam. bley. ap salah nye..
ak: (awat slank dia ckp cm org melaka) nama sape??
dia: Siti Norlina Bte Ali. pnggl ina. awk?
ak: owh ina..sy Muhammad Ukasyah Dhiyaurrahman. panggl acha.
dia: (gelak) nama da cntik kenapa pnggl acha?
ak: hahaha.. tu nama pangglan time keje kat 7-11.
dia: owh...
ak: awk dri melaka ek?
dia: haah..mana tau?
ak: cara bercakap pon da tau..melaka kat mana?
dia: kat durian tunggal. awk org melaka ke?
ak: aah.owh durian tunggal. xjauh la. sy kat alor gajah je..

Selepas tu kami pon berkenalan la..mmber sy kat satu kumpulan 2 ckp cantik kan pompuan tu. ak pon ckp la mmg cntik..org melaka lak tu.hihihi..satu genk...start dri ctu ak da bnyak bercakap ngan dia siap kene tgur lg tu ngan abg Mamu(facilator). ala kami buat donno je. hehehehe.sampai satu hari 2 kami dibhagikan mengikut kelas dan kos yg kami amik..jumpa lg ngan dia.wah!da la satu kos satu kelas lg 2...ada chan la nie..hihihihi

 *nak crita pnjang2 mlas lak plak. sampai ctu je la kisah sem 1

SEMESTER 2

Bila kami da akrab n ak dan dia da start kenal masing2 punya perangai siap tukaq no lg tu.hihihi. time 2 ak single lg.ahaha.ngan sapa ak msj klau bukan ngan dia. siap antar msj  bergambar lg 2.tp ada satu ari nie ak xtau yg dia nie da ada balak. dan time 2 lak dia lepak ngan balak dia. ak tetiba lak nak antar satu msj bergambar. ak send la kat dia. msj bunga2. pas2 kat description 2 ak tulis "untuk awak". sekali dia call ak pon angkat la. ko tau sore spe ak dengar? sore laki. ak terkejt. (sapa laki nie) dia ckp dia suami ina. punya la ak terkesima time 2..kira cm remuk hati ak time 2......................................................................

xtau ak nak ckp ap time 2...n time 2 ak pon baru kenal ngan fb(facebuk). member ak ckp fb nie klau korg nak berkongsi mslh ngan mmber2 tulis je la kat ctu..ak pon time 2 xtau lg tros ak post ckp yg dia nie da kawin tp xbgtau. apslh nye klau bg tau ak je...ak da berharap kat ko ko buat ak cm nie...ntah cm ne stu hari 2 dia ternampak statement ak 2 tros dia maki ak.

kalau nak ikotkan lepas peristiwa 2 kami bergadoh je..cm anjing ngan kucing..jumpa je nak gadoh je...

SEMESTER 3

masa masok sem 3 da kurg ckit la bergadoh. just xbertegur je...bertegur apabila perlu je..dan dia ckp crita bnda yg sebenar kat ak..lepas dia crita 2 bru ak tau. klau ko crita dri awl xla ak salah faham. ce cter dri awl. xla ak mengharap sangat kat ko. ko tau x hancur hati ak time tu..

*pendek je crita untuk semester 3.xde pape sngt...

SEMESTER 4

time nie ak ngan dia da start akrab balik la...n stu kumpulan fyp.  buat same2...bergadoh same2 tp xlama la...

SEMESTER 5

pasal fyp gak la klau nak bergadoh nye pon....

*xde bnda sngt nak crita.....

INTRA

ak intra kat selangor n dia plak intra kat johor. tapi satu hari 2 ak dihantar untuk jd supervisa kat kilang sony kat Jepun. wah bangga nye ak. n ak pulang la kat umah n bg tau family ak..tp bila ak smpai umah ak tgk pintu rumah terbukak luas cm ada tetamu. ak biar je la..ak tros melulu masok kerumah n ckp ngan ayah yg ak dpt kerja kat Jepun. punya bangga smpai xtengok pon spe yg dtg. family ak pon suka la smpai melompat2. pas2 tetibe diaorng sengap. ak ckp kenapa?diorg ckp ce tgk spe yg dtg. alangkah terkejutnya ak apabila ak melihat si dia (ina) ada kat ctu..

lepas diorg cter kat ak pasai apa diorg dtg kat umah ak ak jadi kaget..diorg dtg nak melamar ak..what??hey im not gurls!!!im jantan key...gler ap dunia nie...pas2 ina trgkan kat ak....

ina: ko nak kawin ngan ak ker x?
ak: gler ke apa ko nie..da pakwa ko nak cmpak mana?
ina: pakwa ak ugut ak klau ak xnak kawin ngan dia, dia nak kawin lari tnggl kat Lombok Indon..ko nak ker      ak jd org indon...
ak: (pikir masa depan)................

lama gler ak pikir time 2 sebab minggu depan nye ak da kene berangkat ke Jepun. last2 ak pon trima la dia..  ak kawin ngan dia..dan duduk kat Jepun. mak ayah dia pindah dok kat Shah Alam sbb takot kat ex ina nie buat pape kat diorg.

so kawin la ak ngan ina..drpd dulu bergadoh tros berkawin...alangkah bahagia nya time tu..masa ak ngah syok2 layan dia tiba2 ak terdenga ad org panggl ak..ak toleh belakang xde kat mane tp ak still dengar..ayat dia cm nie tau "WEI KO XNAK GI KELAS KER??DA PUKOL 8 DA NIE!!!". tros ak terjaga dri mimpi..tgk mmber ak ngah berang ngan ak coz a xbgn dri td...laa..

mimpi rupa nya...lama gler ak mimpi. tp papepon ak seronok sngt ngan mimpi 2...kalau la btol........




Thursday, October 20, 2011

Bahaya Merokok

assalamualaikum semua.

hari nie boboi nak kongsi ngan ampa semua tntg bahaya merokok. walaupon topik ini sebenarnya da tersangat lama dan sudah lapok dek zaman tp bobo
i nak ulang balik la. bak kata org tua2 boboi "xslah klau kita nak mengingati kembali jnji nak atau xnk je".

korang sume tau ap itu rokok???

persoalan yg timbul di mnda budak2 dibawah umur.

A: ayah rokok 2 apa?
B: rokok 2 yg selalu ada kat mulut org 2.yg berasap2 tu.
A:best ke isap rokok??
B: ntah la nak oi. depa kata sedap ayah pon xtau.xpenah try lg.
A: (penoh tnda tanya)owh...........................

kadang2 ayah yg cmnie la buatkan anak nye akan terjebak dengan rokok. ok berbalik pada soklan boboi td, rokok adalah tembakau yg dibalut berbentuk silinder samada daripada kertas mahupun daripada pelbagai jenis daun berukuran antara 70mm hinnga 120mm dengan diameter 10mm berbeza mengikut negara. Rokok dibakar pada salah satu hujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya dapat dihirup melalui mulut pada hujung yang lain.thumbsdown

hah tu baru dia punya maksud. sebenarnya rokok ada bnyak jenis. tp yg pling diketahui sekarang ada 2 jenis:
1. rokok bertapis
2. rokok x bertapis

korng tau x rokok bertapis ngan xbertapis 2 cm na???

ok kalau rokok brtapis nie dibuat daripada bahan sintetik pada bahagian yg akan dihisap n funtion nya sebagai filter or bhasa mudah nya penyaring nikotin. rokok bertapis nie mengandungi bahan seperti tar and nikotin yg rendah berbanding dengan rokok xbertapis.

kalau rokok yg xbertpis plak adalah yg sebalik nya. samaada dibalut dengan kertas surat khabar or A4 paper ataupon dibalut dengan daun. rokok bertapis plak mengandungi tar dan nikotin yg sngt tinggi dalam 20mg tar dan 4-6mg nikotin.(BANYAK NYE).

nie nak senaraikan jenis rokok yg ada kat malaysia nie:
MARLBORO- Manusia Akan Ramai Lagi Bila Orang Rogol Orang


PALL MALL -Pipi Ayang Lemah Lembut Membuat Abang Lemah Lutut

LM -Lelaki Macho(In old time ppl call it “Lawan Mahathir”)

ARDATH – Aku rela Diperkosa Asal Tidak Hamil

DUNHILL -Dunia Umpama Neraka Hidup Ibarat Layang Layang

ROTHMANS – Ramai Orang Telah Hilang Maruah Akibat Nafsu Syaitan

WINSTON – Wa ingat nak stim,tapi orang nampak

KENT -Kerana Engkau….Nafsu Terangsang

SAAT -Saat Aku Amat Terdesak

CAMEL -Ciuman Aku Membuat Engkau Lena

RAVE – Rokok Ada Vitamin E

SALEM -Saat Aku Lena Engkau Muncul

555 -Lima Lima Lima

banyak lg sebenarnya, kalu nak tulis kat entry nie xcukup kang. penat lak korg nak baca kang.
berhentila daripada menhisap rokok. berhentilah drpd membakar duit...

kandungan didalam sebatang rokok. Asap rokok mengandungi lebih kurang 4000 jenis bahan kimia beracun. Lebih kurang 63 dari bahan kimia di atas boleh menyebabkan barah.

Daripada 4000 bahan beracun dalam asap rokok, yang biasa dikenali adalah seperti berikut :

  • Tar (bahan untuk membuat jalan raya)
  • Ammonia (bahan dalam pencuci lantai)
  • Napthylamine (ubat gegat)
  • Arsenik (racun anai-anai)
  • Nicotine (bahan yang boleh mendatangkan ketagihan)
  • Kadmium (terdapat dalam bateri)
  • DDT (Ubat nyamuk)
  • Formaldehyde (untuk mengawet mayat)
  • Butane (gas yang boleh membunuh)
  • Methanol (Bahan pembakar untuk roket)
  • Hydrogen cyanide (racun)
  • Toluene (bahan pelarut)
  • Carbon Monoxide (gas beracun)

penyakit yg boleh dihidap ialah:
  • Penyakit saluran pernafasan: lebih 10-20 kali ganda
  • Barah paru-paru: lebih 10-15 kali ganda
  • Barah payudara: lebih 11 kali ganda
  • Barah hidung dan tekak: lebih 5-15 kali ganda
  • Barah mulut: lebih 3-15 kali ganda
  • Barah saluran makanan : lebih 4-5 kali ganda
  • Sakit Jantung: lebih 1.5-3 kali ganda
  • Barah Buah Pinggang: lebih 1.5-3 kali ganda
  • Ulser Perut: lebih 2 kali ganda
  • Angin Ahmar: lebih 2-3 kali ganda
wow!!!amazingkan.....bayangkan................(oh tidak!)





p/s: peringatan untuk diri sendri n orng len.
:face47:

Wednesday, October 19, 2011

TUJUH PEREMPUAN BERTANYA SEORANG LELAKI MENJAWAB.

hari nie boboi nak berkongsi satu cerita kepada kamu semua...entry ini ditujukan kepada semua perempuan di luar sana...bersyukur la kamu dilahirkan sebagai seorang muslimah di dunia ini.


Kaum feminin cakap “susah jadi wanita”, mereka telah digoda dan diperdaya oleh syaitan dan hawa nafsunya sendiri, seperti yang kita lihat dialog dibawah, bagaikan mempersoalkan ketentuan Allah terhadap mereka. Dengan kata lain yang agak kasar, Allah berat sebelah pada kaum wanita.

Keluhan remaja perempuan A:

“Aduh, situ tutup, sini tutup. Susah la gini. Apasal laki-laki mudah saja. Tak pakai baju pun takpe. Perempuan auratnya lagi banyak.”

Keluhan isteri A:

“Kenapa la kita para isteri ni nak keluar kena minta izin dari suami kita, padahal suami kita nak keluar kemana-mana pun tak bagitau kita takpe pulak.”

Keluhan remaja perempuan B:

“Jika kita ikut faraid dalam hal pusaka, rugilah kita. Sebab bahagian harta pusaka perempuan lagi sedikit berbanding harta yang anak lelaki dapat. Kami mahu keadilan!”

Keluhan isteri B:

“Kenapa Allah jadikan wanita mengandung dan rasa sakitnya nak melahirkan anak. Suami kita rileks saja? Masa buat anak carilah kita, masa nak beranak kita tanggung sendiri!”

Keluhan isteri C:

“Islam kata kita perempuan wajib taat pada suami, tapi ada Islam cakap suami perlu taat pada isterinya? Mana keadilan pada kaum hawa?”

Keluhan isteri D:

“Bila nak cerai je, suami yang boleh jatuhkan talak. Kenapa isteri tak bolek ceraikan suaminya? Kenapa?”

Keluhan remaja perempuan C:

“Wanita takleh nak beribadat macam lelaki, sebab bila kita ada haid dan nifas, takleh nak solat dan puasa. Ingat perempuan ni suka ke tak solat dan puasa?”.

Dan kemudian datanglah pertubuhan dan organisasi yang membela kaum wanita, dan menuntut hak samarata antara gender, mengekploitasi fahaman wanita yang terjejas akidahnya dek kerana disogok pertanyaan. Kaum lelaki pula cakap, “Ah, mujur aku ni lelaki!”

Tunggu..! Istigfarlah pada wanita yang ada perasaan seperti di atas. Mujur ada seorang lelaki yang bukanlah seorang ustaz namun amat yakin bahawa Allah itu Maha Adil. Dia tidak mampu menuturkan sabda Rasulullah s.a.w dan petikan dari ayat Al-Quran, namun dengan keimanan dan ilmu sedikit yang dia ada ,diolah sebaiknya untuk menjawab soalan-soalan melampau itu.

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan A:

“Cik adik, Islam lah yang mengangkat aurat wanita. Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Awak ada emas dan permata, adakah awak nak letak terdedah ditepi laluan lalu lalang atau disimpan dirumah agar tiada siapa melihat perhiasan itu? Ok, jika awak letakkan perhiasan tadi dikalangan orang, agaknya apa akan jadi dengan barang perhiasan tadi? Lelaki, yang utama hanyalah bawah pusat ke lutut tapi awak? Saya tidak dapat melihat kulit anda pun kecuali muka dan tangan! Awak tak mungkin akan terangsang nafsu tengok saya hanya berseluar pendek ke lutut kan? Tapi kalau sebaliknya, jangankan saya, tapi tok imam pun akan tercabut serbannya jika tengok awak pakai hanya seluar pendek!”

Lelaki beriman menjawab keluhan isteri A:

“Ok, isteri perlu taat pada suami. Jadi, lelaki apa? Suami perlu wajib taat juga kepada ibunya tiga kali lebih utama dari ayahnya, walaupun dia sudah berkeluarga. Isteri tidak perlu lagi, taatnya hanya pada suami. Kenapa awak perlu taat pada suami? Kerana suami kalian lah yang menanggung dosa yang kalian lakukan!”

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan B:

“Betul ke wanita menerima warisan pusaka lagi sedikit daripada lelaki? Tapi kan, harta itu memang hak untuk wanita itu dan dia berhak lakukan apa saja yang dia mahu. Shh.. jangan kongsi dengan sape-sape walaupun suami. Tak kesian pada lelaki ke, dia perlu membahagikan harta pusaka itu kepada isteri dan anak-anaknya. Kalau isteri dia ramai, anak dia ramai, harta pulak secebis, tak merasa lah jawabnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri B:

“Tahniah la sebab awak dapat mengandung dan melahirkan. Setiap kali awak begitu, wanita itu didoakan oleh sekalian makhluk dan malaikat! Beruntungnya awak! Andaikan awak meninggal pula masa beranak tu, percayalah… itu mati syahid dan ganjarannya syurga. Ya, syurga menanti awak malah beranak 15 kali pun sihat sampai ke tua! Sebab tu tak ramai orang wanita meninggal masa melahirkan !”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri C:

“Akhirat nanti, saya dan lelaki lain didunia ini akan diminta bertanggungjawab keatas empat jenis wanita. Siapa? Mereka ialah isteri saya, ibu saya, anak perempuan saya dan adik perempuan saya. Tahu maksudnya? Awak nanti di akhirat, awak akan dibantu oleh empat lelaki! Siapa mereka? Mereka ialah suami, ayah, adik atau abang malah anak lelaki awak!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan remaja perempuan C:

“Nak beribadat macam lelaki? Ingat mudah ke nak dapat syurga? Sedarlah, awak sebagai wanita boleh masuk sebarang pintu syurga yang awak sukai. Ya, dah la syurga, ada pilihan pula hanya dengan empat cara. Apa itu? Solat lima waktu, berpuasa bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dan tahu apa satu lagi? Taat pada suami awak. Itu saja asasnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri D:

“Saya, seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah. Awak, seorang wanita jika taat akan suaminya,dan menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah, maka awak akan turut menerima pahala setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata!”

Lelaki beriman bertanya:

“Sebenarnya, apa lagi yang awak mahu, wahai kaum hawa?”

Namun, wanita-wanita tadi menangis dan salah seorangnya berkata;

“MasyaAllah, sayangnya Allah pada wanita, namun kami sendiri yang mengheret diri ke neraka yang mana ramainya kaum kami berbanding kaum lelaki!”

Demikianlah dialog wanita-wanita yang curiga itu dengan seorang lelaki biasa namun beriman.

Musuh Islam tidak akan berhenti melakukan segala upaya, sampai kita ikut dan tunduk kepada cara-cara dan peraturan yang dipromosikan dan diperjuangkan mereka.

Allah, yang menciptakan kita, maka sudah pasti Dia yang Maha Tahu pada manusia, sehingga segala hukumNya malah peraturanNya, tentulah yang terbaik bagi manusia dibandingkan dengan segala peraturan yang dicipta manusia.

Wahai lelaki, jagalah isterimu kerana dia perhiasan, pakaian dan ladangmu, sebagaimana Rasulullah s.a.w pernah mengajarkan agar kaum lelaki berbuat baik selalu (lembut) terhadap isteri anda sekalian.

Berbahagialah wahai para muslimah. Tunaikan dan menegakkan agamamu, nescaya syurga menanti...

Siapakah yang lantang membuat persamaan gender didunia? Siapakah yang lantang di Malaysia? Renungkan sejenak konspirasi tersebut.

Monday, October 17, 2011





Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I… menulis ini adalah kerana kehendak hati I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don’t know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 dulang emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan makam-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi… Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bullshit. So, don’t trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan। I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari ‘you’. Takut tersalah pilih perempuan lain.You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.

क्रेडीट : मर R

Thursday, October 13, 2011

TUHAN TOLONG LA AKU...

sakit bukan kepalang rasanya.tapi ap kan daya kita hanya mampu menahan.


kesahnya bermula bergini, pada tanggal 5 oktober satu kejadian lama berulang kembali dimana lutut boboi lari akibat kes pertama ditendang kerana bermain bola. kejadian kedua terjadi masa boboi berada di semester kedua, ketika itu boboi ngah berkawat. dan kejadian lama berulang kembali apabila boboi jatuh ketika bermain badminton di dewan. dan pada masa ini boboi berada semester 5.


ligamen koyak.tisu ntah ap nama dia pun koyak. masa boboi gi jumpa doktor, dia ckp yg boboi nye lutut da thap nazak. dia tnya boboi nie kuat toceng ka??kepala otak dia xberjambul la...xkan la boboi nak buat keje gila 2...tp dia ckp dia bg boboi masa 2 minggu nak tgk improvement, klau xda improvement kena wt operation la.:(


bila boboi ckp kt mmbe nak tau dia urang ckp ap bila tgk boboi pkai tongkat?ala manje sngt lar smpai nak pkai tongkt..dia urang xtau cm ne azab kene benda alah nie.boboi boley kalau jln tnpa tongkat tp azab nye dtg time tido la...sakit berdenyut2. rasa cm nak tercabut je lutut nie. tp boboi nak luahkan kat spa??pendam je la...hanya urang yg pernah merasai je tau betapa pedih nya rasa skit nie..boboi than jak..bila nak kuar jln2 diorg ckp xyah nak berlakon la sngt pkai tongkt, boboi ikot la kata2 dia urang tp sbenarnya boboi than je.kesakitan 2 hanya Allah saja yg maha mengetahui..



Tuesday, October 11, 2011

PERFECT ENGLISH

Over the past decade, I have been trying to learn and use proper English as much as I can. I studied a lot the English grammar, and the more I studied, the more I discovered my deficiency. Until I explored the world of Spanish, then my English improved as well. Now I’m running the Language Clinic to supposedly cure students’ linguistic deficiency. Am I qualified for that?

I realize that there is no such thing as perfect English. Whose English is perfect? Queen Elizabeth? The President of the United State? Or the native speakers? Who is the native speaker of English? The British? The American? Or the Australian?

When I say this piece of English writing is perfect, which is to say, that piece of writing pleases me; it pleases all my senses until I choose to fall for it. On the other hand, when I don’t like a certain piece of writing, it doesn’t necessarily mean the language used is not perfect. It just fails to stimulate my receptors hence no signals are sent to my brain and therefore no liking takes place. No liking means it is not perfect for me, right?

Same theory goes with a perfect friend, he or she must be someone compatible with you and when you go out with this friend, you feel comfortable, so this friend is perfect; a perfect boyfriend, he must be someone who knows how to please you in many ways, and to him, you are never wrong; a perfect teacher must be someone whose teaching methodology matches your learning style, who gives you A, free chocolates and no homework; a perfect son must be very filial, he does everything you want him to be, he only obeys, he never disobeys.

It is absolutely impossible and silly to please everybody. I’m not a perfect son, neither a perfect boyfriend nor a perfect teacher. My English is not perfect either; I go with the style I like. I’m not perfect and I am not trying to feign like one.

CARA MENIKMATI BUAH DADA ISTERI




Daripada kajian sains,adalah naluri lelaki menyukai perempuan buah dada besar kerana ia menandakan kemampuan untuk mengandung dan menyusukan anak.
Bahagian tubuh seperti buah dada dan punggung adalah kawasan dimana lemak DHA iaitu lemak untuk kecergasan otak disimpan. Sebab itu isteri anda akan membesar badan di kawasan-kawasan buah dada dan punggung. Yang penting, galakan isteri untuk makan ikan dan lebih baik lagi sekiranya minyak ikan. Ibu sihat, otak anak pun sihat.
Sebab itu adalah penting kepada ibu yang membesarkan bayi, sedaya boleh menyusukan anak selama yang boleh. Lemak simpanan dikawasan payu dara dan punggung boleh susut dengan sendiri kerana ia ditukarkan kepada susu ibu dan diberikan kepada anak melalui susu ibu.
Lagi banyak anak disusu lagi susut lemak dalam badan ibu.
Berbalik kepada cara untuk membelai isteri yang bertetek besar, atau membelai buah dada isteri ia perlu dilakukan dengan lembut kerana kawasan tetek dan puting tetek adalah kawasan yang sensitif.
Biasanya untuk wanita yang baru kenal belaian buah dada akan gairah apabila disentuh. Wanita yang buah dada pada mulanya kecil, akan membesar apabila tetek selalu dibelai, buah dada diramas dan punting tetek dihisap.
Gairah dan berahi wanita dalam seks akan memberi isyarat kepada badan wanita untuk bersedia untuk mengandung. Seperti mana yang dinyatakan sebelum ini, kawasan tetek dan punggung adalah kawasan simpanan lemak dan khasiat sebagai persediaan untuk badan wanita untuk mengandung.
Untuk isteri yang sudah selalu tetek dibelai dan diramas, maka ia boleh menimbulkan rasa kegelian jika belaian dilakukan secara gelojoh. Suami perlu pandai mempelbagaikan cara untuk menikmati tetek besar isteri.
Jangan terus sentuh buah dada isteri terutama puting tetek. Belaian mula dilakukan dengan kawasan sekeliling buah dada isteri.
Kawasan bahu, atas buah dada dan pangkal buah dada adalah kawasan mula yang mengairahkan dan biasanya tidak menggelikan. Gosok dan sentuh dengan lembut kawasan itu. Cium bahu dan kawasan atas buah dada.
Jari-jari tangan juga perlu memainkan peranan untuk merangsangkan buah dada. Gosok sekeliling pangkal buah dada isteri dalam bentuk bulatan. Jangan sentuh lagi buah dada isteri. Gosok dan tanyakan dimana kawasan yang menyenangkan isteri dan buat tumpuan disitu.
Bayangkan suami dalam keadaan sekarang. Sambil cium bahu dan kawasan atas buah dada isteri, jari-jari tangan menggosok sekeliling buah dada isteri. Gilirkan antara dua buah dada isteri.
Kawasan pangkal bawah buah dada isteri juga, merupakan kawasan yang sensitif dan gairah seks isteri. Belai dan gosok perlahan-lahan dengan tapak tangan. Gilirkan dengan gosok sekeliling dan gilirkan antara dua buah dada isteri.
Apabila isteri sudah gairah dan mahukan lagi belaian yang lebih. Barulah boleh merangsangkan puting tetek besar isteri. Puting dirangsang dan digairah dengan lidah dan hisapan lembut.
Hisap puting tetek dengan cara masukkan puting dalam mulut dan letakkan atas lidah. Pastikan pangkal puting tetek diantara dua bibir suami dan tidak kena kepada gigi. Sambil puting buah dada isteri disedut lembut, gunakan lidah untuk basahkan puting tetek.
Gunakan lidah untuk membuat sentuhan lembut dalam bentuk bulatan sekeliling puting tetek. Yang paling berahi adalah apabila puting disedut, lidah dibawah puting megurut bawah puting tetek, umpama bayi menyusu. Gilirkan sama tempoh masa pada setiap buah dada. Namun begitu, adakala ada belah buah dada yang isteri rasa lebih nikmat, maka maklum balas isteri adalah perlu.
Jangan lupa, sebelah puting tetek besar dihisap maka sebelah lagi bolehlah dibelai dan diramas. Jangan biarkan mana-mana belah buah dada kosong tidak disentuh dan digairahkan.
Kepada suami, jika mahu belajar cara yang baik menghisap puting tetek besar isteri, perhatikan bagaimana anak anda lakukan.
Sewaktu melakukan hubungan seks, semasa batang zakar berada dalam faraj isteri, tetek besar isteri perlu dibelai dan diramas lembut. Gilirkan dengan hisapan buah dada dan ramasan lembut. Jangan biarkan mana-mana belah buah dada kosong tidak disentuh.
“Breast fuck” atau memancutkan mani antara dua tetek besar isteri adalah satu cara untuk mempelbagaikan hubungan seks. Ia mengairahkan suami dan memberikan kepuasan terutama waktu-waktu isteri datang bulan atau pantang selepas bersalin.
Jangan lupa untuk sapu sekeliling buah dada air mani yang dipancutkan. Air mani lelaki perlu dibiarkan sehingga kering. Petua ini boleh membuat buah dada isteri sentiasa tegang.
Satu lagi posisi seks yang boleh menggairahkan buah dada isteri adalah dengan cara isteri diatas. Posisi “Woman on top” ini membolehkan buah dada dicapai dan diramas. Ia juga membolehkan puting tetek dihisap dan dirangsangkan dengan mulut.



Hukum hisap buah dada isteri adalah klik di sini

Sunday, October 9, 2011

SORY.....

mintak maaf kepada pembaca blog SEMUANYA BERAKHIR DENGAN NKTAH sbb boboi da lama xupdates blog atas sbb yg tertentu..sebb nye adalah:
1.internet yg agak slow
2.agak kemalasan nak update
3.sbb bz ngan rutin harian
4.sbb bz ngan fyp
5.sbb kaki telah berbalut akibat incident lama brulang kembali
6.oth....


xpe hari nie boboi nak kongsi satu crita kat ampa semua....crita nye berbunyi bergini...tuuutttttttttt


"KEHEBATAN PENSEL BERBANDING KOMPUTER"







Ajoi yang baru beli pensel dikutuk kawannya kerana di zaman ICT ni org dah guna iphone,ipad, blackberry, blueberry pun ader. Cuma blackcurrant jer belum ader.
Berikut jawapan Ajoi yg panjang lebar.
1. Pensel boleh diselitkan di telinga. Komputer boleh juga nak selit tapi telinga saper?
2. Hujung pensel, kalau tumpul boleh ditajamkan. Komputer kalau tumpul?
3. Pensel harganya murah. Komputer murah juga tp pd org kaya.
4. Pensel boleh menulis dalam air. Komputer ? hehehe…
5. Blackout , pensel masih boleh digunakan untuk menulis. Komputer? Org tension psl tak sempat save fail sebelumnya.
6. Pensel boleh untuk main baling-baling.. Komputer juga boleh untuk dibaling, tapi ko mahu cuba rasa dibaling komputer ?
7. Pensel boleh dipakai korek-korek hidung. Komputer , boleh juga tapi bukan lubang hidung aku.
8. Pensel tak boleh terkena virus. Komputer gudang virus
9. Pensel kalau jatuh, bunyi tak kuat, x mengganggu orang tidur. Cuba ko jatuhkan komputer ko, semasa bini ko tgh tido.
10. Pensel boleh diletakkan di bawah bantal. Komputer juga boleh, tapi bantal tuh x boleh bawak tidur.
11. Pensel, boleh menulis dan melukis tanpa program. Komputer tanpa program, apa jadi ?
12. Pensel basah, boleh dijemur. Komputer kalau basah?

Sunday, September 11, 2011

DISIHIR MENGGUNAKAN GAMBAR FB

sekarang dunia makin maju..zaman semakin moden. teknologi semakin canggih. sume benda bleh buat. xda yg mustahil la. ada baca kosmo arinie x??dlm bnyk2 berita boboi berminat terhadap berita ni, ira disihir guna gambar dlm fb..fb atau facebook atau muka buka atau pesebuk n mcm2 lg la..semua nie adalah laman untuk bersosial.tapi nak bersosial xyah la smpai nak over..contoh la. klau bab gmbar..org klaunak sntau dia kena ada gmbar dri kepala smpai kaki..o klau korg nak letak gmbar sekalipon jgn la letak yg smpai kaki nye. klau nak letak bg specific org je la yg ley tgk..xyah tnjuk kat semua.tau la cntik. boboi xnk la cter yg buan2. tp pasl tajuk entry diatas nie la yg pling sensasi kot..nak tau lebih lanjut sila klik kat tulisan kuning nie ye....ok..bubye...

WORDLESS SUNDAY


Wednesday, September 7, 2011

DENGARKAN LA....

Tuhan
Kau dengarlah interial monologku
bagi ku Kau adalah segalanya

Hari ini pintu hatiku diketuk lagi
dengan nada santun
manik-manik jernih bergenang
     kelonggaran taqwaku
     mengundang rasa resah sang pencinta
     meronta dalam bicara
     menongkah curiga dalam tawa

Hari ini pintu hatiku diketuk lagi
pada pesona
pada bait-bait agongmu
ku selusuri mencari keangkuhanMu
pada diriku

Hari ini pintu hatiku diketuk lagi
ku tautkan limpahan kasih sayangmu
pada hawariyunku
pada pembimbingku
pada temanku
pada sahabatku
pada isteriku
pada perempuanku
      bagai suatu tika dulu
              kau hadir
              kau menjelma
              kau menjadi pilihan
bukan kerana aku orang hebat
tapi
kerana
janji kita pada rabuljalil
untuk meneruskan perjuangan
membela agamamu
menyebarkan syariatmu
mengembangkan syiar dalam diri, keluarga dan masyarakat

hari ini pintu hatiku diketuk lagi
separuh abad perjuangan ini tanpa henti
buat isteriku
buat perempuanku
buat kau yang bernama umi
            cinta, kasih sayang dan taqwaku
            tidak pernah berganjak
            walau seinci sekalipun
cuma
harapanku
kau umiku
mengertilah
       kadang kala apa yang dilihat mata
       kadang kala apa yang kita rasa
       kadang kala apa yang kita nyata
       kadang kala apa yang kita buka
       kadang kala apa yang kita suka
jarang bertemu cinta
tapi janji Tuhan diluhmahfuz
       CINTA kita telah disatukan sejak belum bermulanya kita
aminkan....agar hari hari yang mendatang
akan menjadi milik kita

Hari ini pintu hatiku diketuk lagi
Tuhan jadikan hari ini,
                     esok
                     lusa dan
                     tulat
                     serta hari -hari
adalah milik ku dan isteri tercintaku serta putra-putriku serta cucuanda-cucuanda kami.

Hari ini pintu hatiku diketuk lagi
Tuhan terima kasih untuk selamanya
kerana menyemaikan bibit cinta kami
yang disirami dengan baja taqwamu
moga cinta kami di limpahi dengan nikmat kasih sayangMu selamanya.

MALU BEKERJA DI RESTORAN MAMAK

korg ada baca berita hari nie??tajuk nye diatas..kenapa perlu malu???


kenapa nak malu walaupon gaji yg ditawarkan oleh kerajaan 2 sngt tinggi sampai mencecah RM2500??bnyak  tu..xkan xmo..Persatuan Restoran Muslim Malaysia yg tawarkan pekerjaan 2 dapat sambutan dinggin oleh masyarakat tempatan??kenapa??malu sebb takut mmbe2 dok ckp xda class la kerja kat kedai mamak..xda kelas ke ada ke diorg nye gaji ada smpai cecah rm2500 sebulan??xda kan..bukan susah pon..amik order, pas2 kemas2 ckit,mop lantai..penyelia..ada pengalaman gak 2..restoran ma bkn kedai biasa 2..pelik la...nak tau lebih lanjut klik disini..

Sunday, September 4, 2011

AYAH

2k perkongsian adeq beradeq skalian..
Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?
Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?
...
Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn mi...num ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??
Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.
Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..
Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..
Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita.

HANA TAJIMA

hana tajima?? nama yg agak popular bg pengemar shawl. rekaan tudung yg nampak serabai tp cantik..korg tau x sapa hana tajima.??mesti tau kan. xpe bg yg xtau biar boboi terangkn siapa hana tajima ini.

HANA TAJIMA ialah seorang pereka design yg dahulunya boboi ingt seorang artis.hehe.. dia suka memakai shawl yg menampakkan cntik dan art tp klau org melayu serabut tp cun...member rapat dia adalah yunalis @ yuna. sebenarnya gaya tudung nie adalah gaya dri arab..org2 arab punya style..

credit to mr google

credit to mr google

itu la gmbar dia. cntik kan..hehehe..


nie cara pertama klau nak pakai sperti hana tajima..

nie cara yg kedua..klau ingin tau lebih lanjut sila la ke laman Youtube untuk info yg lebih pnjang...


credit to mr youtube n google...

Saturday, September 3, 2011

DEMAM~~

sob..sob..sob..demam oh demam kenapa la kau melanda diriku ini tatkala hari ini aku memulakan aktiviti membasuh kain nie..alahai ko demam..ko tau x yg ko telah menganggu gugat segala perjalan aktiviti ku pada hari nie?? sedangkan banyak lg kerja tergendala disebabkan ko demam..


sob..sob..sob..sepatutnya arini boboi keluar bersama2 member gi jln2 beraya tp disebabkan demam nie la semua aktiviti boboi 2 terpaksa digendalakan..da la besok da xley kuar rumah coz boboi da nak balik kulim..kulim??arghhhhh!!!tidak!!!~xpuas dowh beraya thun nie...lepas bukak cuti nie da la kena start mula buat project fyp.alamak teringat ada report yg x siap kan lg..cm ne nie??aduhai...biarla dlu..huhuhu..mengamuk la partner boboi nie kang...


aduhai..ingt kan org cuti nie xda la kejarumah.tuptaptuptap ada plak..nseb bek ingt..klau time dlm keta bru nk ingat pekejadah nye nak buat...mana plak dtg nye internet tgh2 highwaay nie...arghhhh!!pecah kepala otak nie dibuat nya...da la kat umah nie mcm2 lg hal yg dtg...tau x kan boboi demam ada ka ptot kakak boboi soh boboi gi kedai beli mcm2 la...agak ar wei!!korg sakit boboi lyn cm raja kot...nie boboi skit korg buat cm besa lak...cm ne klau ntah tibe2 boboi eksident??sapa nak jawab??


xpham la boboi..ntah la kenapa org dalam rumah nie ........haish....time boboi tido bley plak diorg kejut suh boboi buang sampah la bagai ar...wei xkan 2 pon nak suh boboi..agak ar org ngah sakit nie...owh klau hana sakit mcm2 korg buat.nie klau boboi sakit hurm..hampeh....

nie la hana yg sekarang berada dimesir..
2la gmbar dia...owh mntg2 dok blajaq kat mesir semua org amik berat sal dia...smpai snggup habis beriban2 klau dia sakit...yg kita kat sini yg dok ala bukan jaoh mne pon...dekat je...2 pon berkira...bagai ar...nak tau klau ada event family apa2 nakspe yg tau dlu mesti adkberadik yg terdekatkn..2 xpe la..nie klau ada event pape mesti boboi dpt tau bkn dri family tp drpd kazen..hei!!!WHO AM I IN THIS FAMILY!!! !@#$%^&...pe tu xpham...biaq pi la...tolong la...xkn nak kol pon berat sngt..xpon antar je la msj...xkn ngan adki beradik sendri pon kedekut...


sudah!!fullstop...pnjang pula boboi mengarut dalam nie...ok 2 je la boboi nak ckp...bubye

signature

fOlLoWeR aRe KiNg's AnD qUeEn